Velkommen, ønsker du at logge ind eller oprette en ny bruger?

Hvordan virker lysterapi?

Hvordan virker lysterapi?

Kort opsummering af artiklen

Hvordan virker lysterapi? Lysterapilamper erstatter det sollys du ikke får om vinteren, og hjælper dig effektivt med at have et højere humør i vintermånederne. Ved at bruge en lille lampe dagligt, forøger du dit humør og din søvncyklus.

Selv om du ikke har brug for en recept til at købe en lysterapilampe, er det bedst at spørge din læge eller mental sundhed udbyder, hvis lysterapi er en god mulighed for dig. Spørg om du skal tage særlige forholdsregler. Diskutere også hvilken type lysterapi løsning der bedst opfylder dine behov, så du får mest udbytte og minimerer mulige bivirkninger.

Behandling som omfatter lysterapi. Lysterapi erstatter din manglende eksponering af sollys og nulstiller kroppens interne ur. Brug det om morgenen, når du gør dig klar til arbejde eller om aftenen, når du læser, ser tv osv. Det er mest effektivt, når du bruges om morgenen. Du overvinder vinterdepression hurtigt i løbet af 2-4 dage. I enkelte tilfælde kan det også tage op til 3 uger.

Lysterapi behandling

Hvad er lysterapi?

Lysterapi, også kendt som fototerapi, er et koncept der udsætter dig for dagslys. Lysstyrke niveauet du udsættes for er mellem indendørs lys og direkte sollys. Lysterapi, som navnet siger, bruges til forskellige slags behandlinger. Oftest anvendes i mod SAD – sæsonbetonet affektiv lidelse – Også bedre kendt som vinterdepression. SAD forekommer oftest for dem, der bor et sted med forskellige årstider – for eksempel dem der bor tættere på polerne. Symptomerne er manglende energi og humør. Det kommer gerne til udtryk gennem overspisning, appetitændringer og vægtforøgelse. Årsagen til SAD er ikke kendt, men der er en stærk forbindelse mellem SAD og sollys. Når det bliver mørkere, producerer vores kroppe mere melatonin (et hormon, der regulerer søvn), og det kan gøre vi føler os mere trætte end normalt.

Forskning har fortsat bekræftet, at lysbehandling med en lysterapilampe kan være effektiv med forskellige sygdomme / tilstande. Behandlingen kræver, at du sidder foran en 2500-10.000 lux lyslampe (2500 er minimum og 10.000 er 100 gange lysere end normal indendørs belysning) i 20 minutter til en time hver morgen. Den grundlæggende ide er, at erstatte det naturlige sollys, du ikke får i vintermånederne. Lysterapi hjælper Melanopsin receptorer i øjnene for at udløse den nødvendige serotonin frigivelse i hjernen, der giver os vores naturlige søvncykler og generelle følelser af velvære.

Indenfor de seneste par år er LED SAD-lamper blevet mere almindelige. De udsender en lux-værdi på 10.000 og holder meget længere, før de skal udskiftes. Den største fordel ved den højere lux er, at lysets større intensitet reducerer behandlingstiden, men er lige så effektiv som lavere intensiteter. Dette er ideelt for personer, der fører travle livsstil.

Hvad kan jeg bruge lysterapi til?

Som jeg nævnte tidligere, er lysterapi beregnet til forskellige behandlinger, fx vinterdepression, jetlag, søvnforstyrrelser, for at styre dit biologisk ur, hudlidelser, psoriasis, acne vulgaris og eksem.

Lysterapi er påtænkt at påvirke hjernens kemikalier, som er forbundet med humør og søvn, og for at lette SAD symptomer. Du kan prøve lysterapi af flere årsager:

 • Din læge anbefaler det til sæsonbetinget affektiv lidelse eller en anden tilstand.
 • Du ønsker at prøve en behandling, der er sikker og har få bivirkninger.
 • Du vil øge effektiviteten af ​​antidepressiv medicin eller psykisk rådgivning (psykoterapi).
 • Du skal undgå antidepressiv medicin under graviditet eller under amning.
 • Det kan tillade dig at tage en lavere dosis antidepressiv medicin.

Lysbehandling, der anvendes til behandling af hudlidelser, såsom psoriasis, adskiller sig fra den type lysterapi, der anvendes til ovennævnte betingelser. Lysbehandling for hudlidelser handler om at udsætte huden for ultraviolet lys. Mængden af ​​hudeksponering afhænger af hvilken behandling du har. Det kan variere fra meget lille hudområde til en hel kropsoverflade (ligeledes i solarium). Det er vigtigt at man ikke bruger den samme type lys, da ikke ultraviolette lysterapilamper kan beskadige dine øjne og hud.

Litebook Edge lysterapilampe

Lysterapi – hvor længe?

I begyndelse

Generelt begynder de fleste mennesker med SAD behandling med lysbehandling i det tidlige efterår, når det typisk bliver overskyet i mange regioner i landet. Behandlingen fortsætter normalt til foråret, når udendørs lys alene er tilstrækkeligt til at opretholde et godt humør og højere niveauer af energi.

Hvis du typisk har efterårs- og vinterdepression, kan du mærke symptomer i længere perioder med overskyet eller regnvejr i andre årstider. Du og din læge kan justere din lysbehandling baseret på timing og varighed af dine symptomer. Hvis du vil prøve lysterapi for nonseasonal depression eller en anden tilstand, skal du tale med din læge om, hvordan lysterapi kan være mest effektiv.

Hvor længe skal jeg bruge min lysterapi lampe?

Det korte svar; 15-20 min. alt efter hvor højt LUX-værdien er. Jo lavere LUX-værdi, desto længere skal du bruge lampen.

Det lange svar; For at din lysterapilampe skal virke optimalt, skal enheden placeres en bestemt afstand foran dig. Typisk til den ene eller den anden side og ikke direkte foran dig. Det er skadeligt at have lampen direkte foran dit ansigt, så sørge for du stiller den til højre eller venstre for dig.

Din lysterapilampe bør bruges tidligt på dagen, da det vil hjælpe dig med at give et løft resten af dagen, og du vil herefter have mulighed for at slappe mere af om aftenen. Hvis du vælger at bruge lampen senere på dagen (eftermiddagen), vil det sandsynligvis få dig til at være mere opmærksom i løbet af natten, og påvirke dit søvnmønster negativt.

Du bør begynde at lægge mærke til mere energi og et forbedret humør inden for 1 til 2 uger med daglig brug. Mange mennesker bemærker et mere øjeblikkeligt svar på lysterapi.

Under forløbet (efterår og vinter)

Under lysterapi sessioner kan du blot sidde eller arbejde tæt på din lysterapilampe. For at sessionen skal være effektiv, skal lyset fra lampen lyse indirekte ind i dine øjne. Du kan ikke få den samme effekt blot ved at udsætte din hud for lyset.

Selvom dine øjne skal være åbne, skal du ikke kigge direkte på lysboksen, fordi lyset kan beskadige dine øjne. Sørg for at følge din læge anbefalinger og producentens anvisninger.

Lysterapi kræver tid og konsistens. Du kan indstille din lysterapi enhed på et bord eller skrivebord i dit hjem eller kontor. På den måde kan du læse, bruge en computer, skrive, se tv, tale i telefon eller spise mens du får lysterapi. Hold dig til din behandlingsplan og brug ikke lampen mere end anbefalet.

Litebook Edge i en hånd.

Hvordan virker lysterapi mest effektivt?

Her er nogle punkter, du skal følge:

 1. Placer lampen i øjenhøjde eller højere. Placeringen og afstanden i forhold til dine øjne gør en forskel. Lampen bør efterligne følelsen af, at være udenfor i sollys.
 2. Placer lampen ca. 0,6 meter væk fra dine øjne. Hvis du har en svagere lampe, betyder det at du bliver nødt til at sidde tættere på det. Hvis du har 10.000 LUX-værdi lysterapilampe skal du sidde ca. 2 meter væk fra lampen.
 3. Hold lysterapilampen i en vinkel til venstre eller højre – klokken 2 eller 10. Du bør undgå at sætte lyset direkte foran dine øjne. I stedet skal du placere den omkring 45 grader til højre eller venstre fra din midterlinie eller øjne.
 4. Brug lampen om morgenen i 15 til 60 minutter afhængigt af dine individuelle behov. Start med 20 til 30 minutter af lysboksen hver morgen for at se om det hjælper med at øge dit humør og energi. Hvis der ikke er nogen forskel, så prøv længere perioder, i op til 60 minutter hver morgen. Du kan multitaske mens du bruger din lampe. Få din morgenkaffe og morgenmad, tjek din email, læg din sminke osv.
 5. Konsistens er vigtigt – brug lysterapien dagligt fra det tidlige efterår til vinteren. Daglig brug er mere tilbøjelige til at hjælpe med at øge dit humør og energi. Hvis du ved, at du får vinterdepression, skal du begynde om efteråret og bruge lampen hver morgen. Hvis du kun bruger lampen et par gange om ugen, bliver det mindre effektivt.
  Overvåg dit humør for at se, om det virker.
 6. Kombiner lysterapi med andre effektive tilgange til sæsonbetonet depression som kognitiv adfærdsterapi. Yoga, mindfulness, motion og mere tid udendørs om dagen kan også hjælpe.

Lysterapi lampe

Hver type SAD-behandlingslys kan have forskellige krævede afstande og behandlingstider afhængigt af den nøjagtige LUX-værdi de udsender eller typen af lys, da nogle har blå lysdioder i stedet for standard hvidt. Blå bølgelængde LED’er har påvist at give en endnu kortere behandlingstid med mindre intens lys.