Velkommen, ønsker du at logge ind eller oprette en ny bruger?

Hvorfor virker lysterapi mod dårlig søvn

Hvorfor virker lysterapi mod dårlig søvn

Kort opsummering af artiklen

Hvorfor virker lysterapi mod dårlig søvn? Ligesom så mange andre har du måske prøvet hvordan det er, ikke at være i stand til at falde i søvn om aftenen, uanset hvor meget du prøver. Ofte skyldes det vores indre ur er ude af takt, og derfor udløser unødvendig melanonin, så gør kroppen føler du skal være vågen og aktiv. Det opleves oftest hos folk der arbejder indendørs og ser på en TV- og computer skærm kort før sengetid.

.. Men hvorfor virker lysterapi? Lysterapi nulstiller dit indre ur ved at bruge lampen blot 15 – 30 minutter hver morgen. Lampen udsender nok signaler til din hjerne, at du skal være aktiv, klar og energisk.

Har du svært ved at få en god nattesøvn?

For langt de fleste af os, er der intet bedre end en god nats søvn. Og alligevel, for mange millioner af mennesker, er hver nat den samme trist oplevelse: du er udmattet og går i seng for at falde i søvn, ved blot at vågne op igen et par timer senere, hvorefter du stirrer op i loftet. Det kan også være du kigger tomt på din alarm og tænker “Hvorfor?!”. Eller måske er det et scenarie, hvor du vender og drejer dig i en evighed uden nogensinde at falde i søvn. Desto længere ud på natten klokken slår, desto mere frustreret bliver du.

Og uden videre ringer din alarm, og du føler dig endnu engang udmattet, gnaven og har ingen idé om hvordan du kommer igennem endnu en dag ligesom denne. Du forstår ikke hvorfor det er så svært at falde i søvn, og ønsker dig bare for en gangs skyld en god nats søvn – bare en gang!

Der er mange årsager til hvorfor du ikke kan sove. En af årsagerne er gerne er alt for meget koffein eller alkohol kort før du skal sove. Stress og angst kan også spille en stor faktor. Der kan også være medicinske årsager såsom insomnia, som kan være den oprindelig årsag på din manglende søvn. Enhver medicinsk tilstand skal behandles af en uddannet professionel, og vi vil altid anbefale dig at tage kontakt til din nærmeste læge.

Når det er sagt findes der også mange almindelige årsager til hvorfor du ikke får din skønhedssøvn hver nat.

Lyder dette som dig?

  • Arbejder indendørs. Ofte i et område uden megen sollys.
  • Spiller videospil eller sport indendørs.
  • Bruger mindre end 1 time i direkte sollys dagligt.
  • Bruger tid foran et TV eller computer i aftentimerne – ofte lige før sengetid.
  • Går på toilettet mindst en gang i løbet af natten, hvor du tænder lyset.

Hvis det er sådan her du bruger det meste af dine dage – og nætter – kan det meget vel være den primære årsag til at du ikke sover særlig godt. Det er på grund af din circadian rytme – også kendt som dit indre ur – som ikke længere er synkroniseret efter din hverdag.

Faktum er mennesket er skabt til at fungere bedst når vi er eksponeret til sollys indenfor døgnets tidlige timer – altså hver morgen vi står op. Det daglige morgenlys fortæller kroppens indre ur det er tid til at stå op, være vågen og produktiv.
Mindst ligeså vigtigt at vide er, vi udviklede os til at have en dyb og fredelig søvn i et miljø, der gradvist bliver mørkere og mørkere time for time – og – som ikke udsætter os for lys (specielt de blå og grønne bølgelængder) i denne fase af vores søvn.

Hvordan opstår problemet?

Arbejde indendøre afskærmet fra direkte sollys forvirrer vores hjerne – den tænker at eftersom det er relativt mørk skal vi snart sove og udlader derfor melatonin, som får os til at føle døsig og gnaven gennem dagen.

Vi bruger det meste af vores aftenen med afslapning indendøre foran TV eller computer. TV- og computer skærmen udsender begge høje niveauer af blåt lås, og ved at sidde foran begge få timer før sengetid er noget af det værste du kan gøre ved dit søvnmønster, eftersom det forvirrer hjernen endnu mere end den allerede er. Vores hjerne gør sig klar til at gå i seng, selvom den modtager andre signaler via det blå lys fra vores skærme, som udleder melatonin og gør det agtpågivne.

Mørklæg soveværelset

Undersøgelser viser at når vi sover, enhver form for lys – UNDTAGEN RØDT – vil penetrere vores øjenlåg og vil forstyrre melatonin udledningen og forværrer kvaliteten af vores søvn.

Det fleste folk har ikke mørklægningsgardiner og vil ofte have en alarmklok ved siden af deres seng på et natbord, hvor tiden er vist med enten blåt eller grønt lys. Lyset, uanset hvor svagt, og specielt hvis det er grønt eller blåt, vil forstyrre vores melatonin signaler og forstyrrer derfor vores søvn.

De fleste af os står op mindst en gang om natten for at gå på toilettet, se til børnene el. lign.

Unge børn foretrækker at have et svagt lys tændt når de falder i søvn.
Ved at blive udsat for lys – pånær rødt – gennem natten – uanset hvor svagt eller kortvarigt – vil forstørre vores melatonin og sende signal til hjernen om vi skal vågne op. Derfor kan vores evne til at falde i søvn igen være påvirket, og vores søvn bliver hermed ofret.

Det samme gælder for et barn. Lys i løbet af natten som ikke er rødt vil forstyrre kvaliteten af deres søvn.

Løsningen er en lysterapi behandling

Få din daglige dosis af sollys – specielt indenfor døgnet tidlige timer. For langt de fleste af os er det langt fra optimalt kun at få 30 minutter direkte sollys hver dag. Vores Litebook lysterapi lamper giver en praktisk, transportabel løsning som giver dig den mængde lys på skal bruge hver evig eneste dag. De fås både med og uden batteri, alt efter hvorvidt du skal bruge den på farten eller ej.

Undgå skarpt lys i aftentimerne, specielt hvis det er fra TV- og computerskærme. Lysblokerings briller har til formål at blive brugt om aftenen derhjemme, når f.e. du sidder og ser TV eller arbejder på computeren. Disse glas er med til at blokere 93% af de blå bølgelængder uden at du lige pludselig ikke ser farven blå. Farverne er de samme som altid, og vil faktisk hjælpe med at gøre ting skarpere – både tekst og billeder. Ved at bruge briller vil du være i stand til at få kroppen i afslappet tilstand i takt med du gør klar til at gå i seng. Så kan du endnu engang nulstille dit indre ur, og få en naturlig dyb søvn.

Forebyg søvnproblemer med et lysterapi produkt

Placer din lysterapi lampe cirka 50 – 60 cm foran dit hoved, og stil den gerne ovenover dig i en 30 – 45 graders vinkel, ligesom sollys normalt vil komme ind gennem vinduet.

Lysterapilampens lys skal pege direkte mod dine øjne, og dine øjne skal være åbne for at opnå ønskede effekt.

Lampens lys er så kraftigt – ligesom solens – at du ikke må stirre direkte ind i lampen. Ligesom du ikke må stirre direkte ind i solen, må du ikke stirre direkte ind i lampen. Det er dog ikke skadeligt at kigge ind i lampens lys kortvarigt.

Typisk vil du tydeligt kunne mærke resultaterne – oftest vil du føle dig mere vågen, energisk og i et godt humør. Så ved du, at du har brugt din lysterapi lampe korrekt.