Velkommen, ønsker du at logge ind eller oprette en ny bruger?

Lysterapi – Hvor mange LUX?

Kort opsummering af indlægget

Hvor mange LUX, skal din lysterapi lampe være på? Det korte svar er 10.000 LUX. Jo højere en LUX-værdi, desto kortere tid skal du bruge dit lampe dagligt og du opnår et bedre resultat.

Lysterapi og det rette valg af LUX-værdi

Lysterapi – Hvor mange LUX? Et ofte stillet spørgsmål, og jeg tænker det i første omgang er en god idé at snakke lidt om lysterapi først. Lysterapi er et system, der består af en række af fluorescerende lyspærer installeret i en lille kasse med en skærm, som spreder lyset. Denne lille kasse sætter du på dit skrivebord eller spisebord, så du bliver udsat for lyset indirekte. Behandling består udelukkende af at sidde i nærheden af lyset med øjnene åbne. Dog uden at kigge direkte ind i lyset.

Det kan være en god idé at sidde og læse en bog, skrive et brev eller spise mad mens du modtager lysterapi behandlingen. Det vigtigste er, at du sidder med hoved og krop mod lyset, i mens du koncentrerer dig om noget andet.

 

Højere LUX giver kortere behandlingstid

En lysterapi behandling kan vare mellem 15 minutter og tre timer, en til to gange dagligt, alt efter personligt behov og udstyr. Lyset vi bliver udsat for til dagligt er ca. 10.000 LUX på en dag med klar himmel. Hvis du er indenfor, i et område tæt på en vindue, er niveauet betydeligt reduceret. Her får du nemlig kun 1/10 – altså ca. 1.000 LUX. Længere væk fra et vindue kan nedsætte LUX niveauet helt ned til 25 – 50 LUX. Så det er derfor det hurtigt kan blive nødvendigt at bruge udstyr såsom en lysterapi lampe, for at kompenserer for de lave mængder sollys.

 

Hvad betyder LUX?

Nu da vi har dækket lysterapi generelt, er det på tide vi taler lidt om LUX, som vi allerede nu har nævnt et par gange. Et spørgsmål vi får ofte, når folk handler lysterapi lamper er, “Hvad betyder LUX”?

LUX er en måleenhed af belysningsstyrke. Uden vi bliver alt for tekniske kan vi blot sige det er lysets intensitet i et område. En LUX skrives som at være 1 Lumen/m2.

  • 1 LUX svarer til et alm. stearinlys i ca. 1 meters afstand.
  • 1.000 LUX svarer til en overskyet dag.
  • 10.000 – 25.000 LUX svarer til du modtager fuldt dagslys indirekte.

Hvad betyder det egentlig for dig? Hvis du forestiller dig du køber en 400 lumen lyspærer i Silvan og installerer den i dit 10 m2 badeværelse. Med vores beregning kan vi udregne at dit 10 m2 badeværelse vil have et lysstyrke på 40 LUX. Bruger du samme lyspærer i et større værelse, fx. I et 20 m2 soveværelse, vil du pludselig kun modtage 20 LUX.

Det fortæller os blot at i større værelser i hjemmet, er det vigtigt at investere i den rette mængde belysning. Det er selvfølgelig også vigtig at indberegne mængden af naturligt sollys. Lad os hoppe dristigt videre til dagens spørgsmål.

 

Lysterapi – Hvor mange LUX?

10.000 LUX, som er 20 gange stærkere end den typiske indendørs belysning.

Det anbefalet brug af en lysterapilampe med 10.000 LUX er 15 – 30 minutter dagligt. I starten kan det være en god idé kun at bruge lampen i 10 minutter af gangen, blot for du kan vende dig til det skarpe lys.

Igen er det vigtigt at nævne, du helst ikke må kigge direkte ind i lysterapi produktet.

Det burde gerne være svar nok. Så nu kan du trygt komme i gang med at finde den rette lysterapi lampe.